torstai 7. maaliskuuta 2013

Turvallisuus vai raha?

! Mää aattelin tässä vähän pallotella teille vakavammasta aiheesta, nimittäin tulipalot. Niin kuin monet tiedättekin, mun olisi tarkoitus valmistua kulttuurituottajaksi eli tulen olemaan hyvin paljon tekemisissä esim. tapahtumien järkkäämisen kanssa. JV eli järjestyksenvalvoja kurssin myötä sain hahmotettua tosi laajasti sen, miten monesta ihmishengestä oon vastuussa omien päätösteni myötä. Käytiin turvallisuusosiossa läpi tulipaloja ja vaaratilanteita, mutta eniten mua ehkä pysäytti juuri se tuli, koska se on hankalin hallittava asia ja haluankin jakaa mun ajatuksia siitä teidän kanssanne!

2003 syttyi West Warwickissa, Rhode Islandilla, The Station nimisellä yökerholla tulipalo, joka alkoi Great White nimisen bändin pyrotehosteista. Lavaa ympäröineet äänieristeet syttyivät aluksi tuleen, levittäen riehakkaasti tätä tulista sanomaa eteenpäin.  Tapauksessa kuoli yli sata ihmistä ja pari sataa loukkaantui. Oikeasti, miksi ihmiset sitten kuolivat? Eikö olisi ollut helppoa vaan pinkaista ulos iloisesti ja sitten riemuita pelastumisestaan?

1.  Paniikki - ihmiset ryntäävät ulos "APUAA" ja osa valitettavasti tallaantuu kuoliaaksi
2.  Kiva tumma savupilvi leijailee tyytyväisenä EXIT-kylttien eteen, monia tyyppejä löydettiin kuolleena juuri vähän ennen poistumisreittejä. Ihmisillä on tapana mennä ulos sieltä, mistä tulivatkin, ehkä kannattaisi tsekata myös niitä muita reittejä.

"Butler was in a crush of people pushing through the front door. He got out, but that exit soon became a death trap. "I went back around the front again and that's when you saw people stacked on top of each other trying to get out of the front door. And by then the black smoke was pouring out over their heads, out the side windows on the other side.""

3. Liikaa ihmisiä, aivan liikaa. Älkää siis suuttuko, jos ette pääse sisälle kun on tila loppu, se on teidän parhaaksi.
4. Ihmiset ei tajunneet tarpeeksi aikaisin, että tää ei ole osa showta. Nappasin erään selviytyneen tarinasta palasen:

"Rena Gorschalies was one of them. "Someone said, 'Is that part of the show?' and I said, 'I think it is,'" Gorschalies replied. "I was watching it and the waitress said, 'I think there's something wrong, you should go out the door. You should leave.'"

Tässäpä teille videointia tapahtuneesta ja sen lisäksi linkki erään selviytyneen kotisivuille. Eipä oo kivaa ei. Propsit kuitenkin annan täysin managerille, joka siis sytytti pyrotehosteet. Hän myönsi reilusti osallisuutensa ja otti syyt niskoilleen, eikä yrittänyt selättää sitä muiden päälle (vaikka asianajaja hieman siitä vinkkailikin). Tässä muuten linkki josta nappasin nuo aiemmat kohdat


Ei tuosta mestasta tule pois enää samat ihmiset. Ne jotka tulevat on saaneet muuttua iäksi ja kaikki noi tapahtumat seuraa niitä aina.

Toinen hieman tuoreempi tapahtuma sattui vuonna 2009 ihan meidän lähellä, nimittäin Venäjällä Permissä ravintolassa nimeltään Hromaja Loshadin eli Ontuvan Hevonen. Oioi. Täällä käytettiin tulitehosteita, jotka oli tarkoitettu ulkokäyttöön ja kuinka ollakaan, syttyi olkikatto palamaan.  Mikäs tässä paikassa mätti?

1. Paikassa oli vain yksi ovi, YKSI!!!
2. Ikkunat olivat aivan liian pienet. "Varkaat eivät pääse sisään", jes!! mutta eipä kukaan päässyt sieltä sitten uloskaan.
3. No paniikki, ihmiset juoksivat toistensa yli ja ali ja sivulta ja...
4. Savua keuhkoihin, ei tee hyvää. (Eli voitte myös lopettaa sen tupakoinnin tähän paikkaan??)
5. Korruptio. "Tässä vähän rahaa, kun ne määräykset ;))))"

Ei mene asiat aina putkeen ei.... Mutta lähinnä harmittaa tuollaiset torveltajat, jotka omaa ahneuttaa vaarantavat toisten hengen. Niin, turmassa kuoli noin 155 ihmistä, loukkaantui yli 130, osa jouduttiin lennättämään Moskovaan hoitoon, koska Permissä ei ollut tarpeeksi tilaa hoidossa. Tapauksen johdosta paikallishallitus erosi, palotarkastaja pidätettiin virasta (heipparallaa vaan lopulta) ja Moskovassahan kiellettiin pyrotekniikan käyttö valotehosteina yökerhossa (huhuu!). Täytyykin tässä lainata kriiseihin erikoistunutta psykologi Mihail Vinogradovia, joka lausui näin:

"Valtion palotarkastajat sanovat, että he antoivat huomautuksen ja vuoden verran aikaa puutteiden korjaamiseen. Täydellistä roskaa! Mitkä tahansa puutteethan pitää korjata heti, sillä niistä riippuu ihmisten henki"

AHAHA! Niinpä! Mutta tässä teille vähän ihmeteltävää:


Meidän opettajamme, paloesimies Pekka Salmi kertoili jutuista toosi ammattimaisesti ja mielestäni se oli tosi mielenkiintoista. Tulipa maininneeksi myös miten kerran ollessaan ostoksilla joutuikin hän yhtäkkiä pelastustilanteeseen ja tässä LINKKI sitä juttua katsomaan. Kiitos ripeän ja hyvän toiminnan kukaan ei loukkaantunut, jee!

Tässäpä teille nyt vähän purtavaa, älkää ajatelko, että "eihän se mun kohdalle voi tulla", kyllä voi. Ja sä voit olla myös se, joka saa pelastettua ihmiset pois tuommoisesta surmanloukusta. Se että kiljut kuin sika teurastamolla ei auta ketään, ellette oo siinä tilanteessa, että vaan äänellä teidät löydetään. Maltti on valttia ja mitä rauhallisempi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä aivotkin toimivat sen verran selkeästi, että on helpompi pelastaa itsensä.  :)))

Ihanan rauhallista ja pelastusrikasta viikkoa teille, kuullaan taas!

sydän, Aiju

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu ! On totta että turhan takia ihmiset kuolevat tulipaloon, tai niinkuin tulityökurssilla meille opetettiin, palon aiheuttamaan myrkkykaasun. Se tappaa varmasti, ja niinkuin näissäkin täyteen ahdetuissa paikoissa, ilma loppuu nopeasti ja sen valtaa myrkkykaasu ja lopuksi tuli. Toivottavasti ajanmyötä tietoisuus tulen arvaamattomuudesta tulisi kaikille täysin selväksi, mahtava teksti ja tärkeä sanoma ! -speaker

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ! Komppaan! Tulityökurssi voisi olla tosi mielenkiintoinen, mun täytyy melkein tsekata saisinko itseni johonkin ! :D

      Poista